Skip to main content

Blog

Opbergsysteem

Meestal gebruik je de spelvormen Mijn Leven zoals ze komen; met de themakaartjes die zitten in de bijbehorende spelvorm. Maar soms wil jij een themakaartje van de ene spelvorm inzetten in de andere…

Een dappere daad

Over een dappere collega en een dapper meisje die er samen voor zorgen dat het misbruik stopt.

Deze week mailt Marieke mij. ’s Morgens hebben we in de training Mijn Leven uitgebreid over seksueel misbruik gesproken en diezelfde middag krijgt ze een telefoontje van een collega uit een andere organisatie.

Gespreksregels: voor betrouwbaarheid en houvast

Kinderen zijn in gesprekken met volwassenen gewend aan bepaalde omgangsvormen. Omgangsvormen die ze vanuit huis of op school hebben geleerd. Het voeren van een gesprek met iemand die belangrijke beslissingen over je kan nemen, is best spannend.

Een kindgesprek in Coronatijd? Doen! (2)

Zijn in de afgelopen periode door Corona gesprekken met kinderen gecanceld, uitgesteld, of tot een minimum beperkt? Het was en is ook een ingewikkelde, onrustige en spannende tijd. Gelukkig zijn we inventief gebleken en zijn de maatregelen inmiddels ook wat versoepeld. In de vorige blog stond de voorbereiding van het gesprek met ouders en kind centraal, deze week richten we ons op het gesprek zelf en de terugkoppeling aan ouders.

Een kindgesprek in Coronatijd? Doen!

Zijn in de afgelopen periode door Corona gesprekken met kinderen gecanceld, uitgesteld, of tot een minimum beperkt? Het was en is ook een ingewikkelde, onrustige en spannende tijd. Gelukkig zijn we inventief gebleken en zijn de maatregelen inmiddels ook wat versoepeld.

Maar hoe dan…?

Hoe krijg ik alles wat het kind vertelt op die kleine post-its die worden meegeleverd met Mijn Leven? Dat past nooit! Dan heb ik voor één antwoord wel 4 post-its nodig en dan wordt het werkblad hartstikke onoverzichtelijk! Zal ik dat toch maar aantekeningen maken in mijn eigen schrijfblok?

Meer dan een leuk spelletje

In de voorgaande drie blogs zijn we ingegaan op de vraag of een kind niet in een lastig parket wordt gebracht als we het kind een podium geven en zijn of haar mening zo belangrijk vinden. Of eigenlijk hebben we betoogd dat je een aantal maatregelen kunt nemen om dat juist te voorkomen.

Kritische noot

In de vorige blog hebben we geschreven waarom we Mijn Leven hebben ontwikkeld en welke afspraken je met ouders maakt voorafgaand aan het kindgesprek. Heldere afspraken met ouders is van doorslaggevend belang om het kind écht het podium te bieden. Maar daarmee ben je er nog niet. Zeker zo belangrijk zijn de acties na afloop van het gesprek met het kind.

Goede voorbereiding, halve werk

In de voorgaande blogs hebben we uitgelegd waarom we Mijn Leven hebben ontwikkeld en wat onze visie is op het voeren van gesprekken met kinderen. Want uit onderzoek blijkt dat kinderen zich meer gewaardeerd voelen wanneer er naar hun mening wordt geluisterd. En dat ze zich gefrustreerd en machteloos voelen als ze geen zeggenschap hebben over belangrijke beslissingen over hun leven.

Scherpe randjes

Soms krijgen we een vraag of een terugkoppelingsgesprek met de ouders aan de hand van Mijn Leven niet te belastend is voor een kind. Bijvoorbeeld omdat het gesprek met ouders een kind in een loyaliteitsconflict brengt. Of omdat een van de ouders boos wordt als hij/zij de ingevulde praatposter ziet.

Van ‘In mijn huis’ naar ‘Mijn Leven’

Het is eind 2014, begin 2015 als we Ariannes idee voor Mijn Leven gaan uitwerken. In het weekend wordt Gerdiens tuinhuis omgebouwd tot high-tech productielijn. We knippen, tekenen, kiezen, veranderen, printen, lamineren en zo ontstaat de eerste proefversie van onze spelvorm.

Boterhammen, maar dan anders

Als je betrokken raakt bij een kind en zijn gezin, dan is er vaak wat aan de hand. Het hoeft niet ernstig te zijn, maar helemaal rimpelloos is het dan ook niet. Als je bij een gezin betrokken bent, omdat er een probleem speelt, dan zijn we vaak geneigd om ons te focussen op het probleem. En dat is jammer.

De keuze aan het kind laten

Al eerder hebben we het op deze plek gehad over de creativiteit van kinderen. En over de manier waarop we daarvan gebruik kunnen maken tijdens het gesprek. Een ander belangrijk ingrediënt voor een mooi en inhoudelijk goed gesprek is het kind keuzemogelijkheden te bieden.

Creativiteit

In gesprekken met kinderen verbaast het mij steeds hoe ongelooflijk creatief kinderen zijn. En inmiddels heb ik ook geleerd om daar gebruik van te maken. Ik hoef niet alles zelf te weten of zelf te verzinnen. Het kind met wie ik spreek kan me helpen en het resultaat is vaak nog beter dan ik zelf ooit zou kunnen bedenken.

Onder de kerstboom

Zo zittend onder de kerstboom komt als vanzelf een moment van reflectie, van terugkijken naar wat geweest is. Het was een mooi Kiddocom-jaar. We hebben veel professionals getraind en Mijn Leven mag zich verheugen op een groeiende belangstelling. Maar dat was niet onze drijfveer….

K..wijf

Het kan soms voorkomen dat je een mooi, goed en inhoudelijk gesprek hebt met een kind over zijn situatie thuis. Samen met het kind heb je in kaart hebt gebracht wat de mooie dingen zijn in zijn leven, wat de minder leuke kanten zijn en welke wensen hij heeft.

Wat niet met woorden wordt gezegd

Als je met behulp van Mijn Leven het gesprek met een kind start, dan leg je eerst uit wie je bent, wat je komt doen en stel je voor om aan de hand van de praatposter het gesprek te voeren. So far, so good.

Rapportcijfer 1

Soms kan een kind je echt verrassen met een antwoord of je zelfs versteld doen staan. Wat doe je dan?

Twee hersenhelften

Een gesprek voeren met een kind over een pittig onderwerp is heel erg hard werken.

Het perspectief van iemand die jou goed kent

Een antwoord geven op een vraag naar iets leuks is vaak veel makkelijker om te beantwoorden dan een vraag naar iets lastigs.