Skip to main content

Creativiteit

In gesprekken met kinderen verbaast het mij steeds hoe ongelooflijk creatief kinderen zijn. En inmiddels heb ik ook geleerd om daar gebruik van te maken. Ik hoef niet alles zelf te weten of zelf te verzinnen. Het kind met wie ik spreek kan me helpen en het resultaat is vaak nog beter dan ik zelf ooit zou kunnen bedenken.

Zo worstelde ik in het begin nog wel eens met de informatie van het kaart JIJ. Maar al te vaak levert dit kaartje waardevolle informatie op die ik graag wil meenemen. Zo ook in een gesprek met een meisje van 8, een open boek en na het kaartje JIJ had ik al de nodige informatie gehoord. Een aantal Post-Its waren gevuld. Maar waar plakken we die? In het huis is onlogisch, in een van de wolken dan? “Natuurlijk niet”, zo reageerde het meisje, “dat moet in jouw schriftje. Jij wilde mij toch leren kennen, dus dan moeten mijn antwoorden in jouw schriftje staan. Zodat je dat thuis nog eens kunt lezen.” Een ander kind, een jochie van tien, antwoordde op dezelfde vraag: “Op het gele ballonnetje met JIJ erop. Dan weten we later nog steeds dat die antwoorden horen bij alle vragen van het kaartje JIJ.

Gebruik de creativiteit van kinderen tijdens het gesprek. Zij hebben vaak antwoorden en oplossingen als jij het even niet meer weet.

Ismeta Reiz

Afbeelding van Colin Behrens via Pixabay