Skip to main content

Boterhammen, maar dan anders

Als je betrokken raakt bij een kind en zijn gezin, dan is er vaak wat aan de hand. Het hoeft niet ernstig te zijn, maar helemaal rimpelloos is het dan ook niet. Als je bij een gezin betrokken bent, omdat er een probleem speelt, dan zijn we vaak geneigd om ons te focussen op het probleem. En dat is jammer.

Want stel je voor dat jouw leidinggevende, partner, ouder, …. alleen maar negatieve dingen over jou zegt. Hoe voel je je dan na een half uurtje? Grote kans dat je uitgeput raakt, chagrijnig wordt, boos of juist verdrietig en het gesprek beëindigt. En gelijk heb je.

In elke situatie zijn ook positieve dingen te vinden. Praat daarom niet alleen over de zorgen, maar ook zeker over de leuke dingen in het leven. En over de wensen die het kind heeft. Zorg ervoor dat je die onderdelen afwisselt. Van licht, naar zwaar, terug naar licht, enzovoorts. Sandwichen heet dat. Ook in de terugkoppeling naar ouders is het beter om te sandwichen. Dat helpt om de emoties te reguleren en het gesprek ondanks de mogelijke pijnpunten dragelijk te houden.

Sandwichen helpt ook bij het bespreken van de twee themakaartjes Huis van papa en Huis van mama. Dat zijn twee kaartjes met veel vragen. Een kind houdt het vaak beter vol als je die twee kaartjes tegelijkertijd pakt en de vragen afwisselt. Vraag naar de leuke dingen in het huis van papa en dan naar de leuke dingen in het huis van mama. Of andersom natuurlijk. Stel dan vervolgens de vraag over de minder leuke dingen in het huis van papa. En idem in het huis van mama. En laat hem of haar tenslotte de wensen voor beide huizen beschrijven. Mocht het dan zo zijn dat het kind alle vragen niet vol houdt, dan heb je toch informatie over de situatie bij beide ouders.

Afbeelding van LuckyLife11 via Pixabay.