Skip to main content

Maar hoe dan…?

Hoe krijg ik alles wat het kind vertelt op die kleine post-its die worden meegeleverd met Mijn Leven? Dat past nooit! Dan heb ik voor één antwoord wel 4 post-its nodig en dan wordt het werkblad hartstikke onoverzichtelijk! Zal ik dat toch maar aantekeningen maken in mijn eigen schrijfblok?

Die vragen horen we regelmatig. We kunnen ons ook voorstellen dat veel schrijfwerk afleidt van het gesprek. Daarom in deze blog een aantal tips om de juiste informatie op de kleine post-it te krijgen.

Tip 1: luister eerst gewoon naar het antwoord van het kind of de jongere. Het lijkt erg voor de hand liggend, een open deur bijna. Maar is dat zo? Als je in je hoofd al bezig bent met wat je gaat opschrijven, in hoeverre heb je dan de volle aandacht voor hetgeen het kind of de jongere vertelt? Dus laat die pen of stift nog even liggen en luister.

Tip 2: als het kind of de jongere is uitgesproken, vraag dan wat je van zijn antwoord op de post-it zal zetten. Onze praktijk heeft geleerd dat het kind of de jongere dan vaak zelf een kernachtige samenvatting geeft. Nog beter dan jij dat zou kunnen doen, omdat hij precies weet wat hij belangrijk vindt en waar de nuances liggen.

Tip 3: vindt het kind of de jongere het toch moeilijk om een kernachtige samenvatting te geven? Help hem daar dan bij door af en toe te vragen: “Wat vind je daarvan het belangrijkste? Dan zetten we dat op de post-it.”

Tip 4: het kan zijn dat je iets hoort, waarvan je denkt: dat is interessant of belangrijk. Als het kind of de jongere in de samenvatting die informatie achterwege, dan kun je de vraag stellen: “Je vertelde ook nog … . Wat schrijven we daar van op?” En als je toch een hele mooie bewoording letterlijk over wilt nemen: “Dat heb je mooi gezegd. Zullen we dat gewoon precies zo opschrijven? Wil je nog eens zeggen wat jij precies zei?”

Tip 5: aan het eind van het gesprek heb een werkblad vol met informatie, opmerkingen en citaten van het kind of de jongere. Is nu alles aan de orde geweest wat belangrijk is? In Mijn Leven heb je een extra check in de vorm van de ?!-kaart. Daarmee vraag je of alle leuke en niet leuke dingen zijn benoemd en welke het belangrijkst zijn. En je vraagt daarmee of er nog wensen vergeten zijn en met welke verandering hij het meest blij zou zijn. Mijn Leven met gescheiden ouders heeft die kaart niet. De oplossing? Neem de kaart mee uit de andere versie, gebruik daarvoor de blanco kaart, of wen jezelf aan altijd met die vragen af te ronden.

Tip 6: soms lukt het toch niet om alle informatie op de post-its kwijt te kunnen. Dan zul je toch ook aantekeningen moeten maken in je eigen schrijfblok. Neem ook in dat geval het kind of de jongere mee in wat je doet. Leg uit wat je schrijft en waarom je dat opschrijft. Belangrijk is ook om in de terugkoppeling naar ouders niet alleen de informatie van het werkblad terug te geven, maar ook de extra aantekeningen die je hebt gemaakt. En vraag dan natuurlijk ook weer aan het kind of de jongere of je die extra informatie goed hebt weergegeven en dus goed hebt opgeschreven.  

Heb jij ook nog  tips? Van harte welkom! Deel ze in de LinkedIn Kiddocom-groep of stuur ze aan info@kiddocom.org. Dan komen we er in een volgende blog op terug.

Afbeelding van Pexels via Pixabay.